Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma
Nápověda Nápověda pro majitele Jak si nastavit ceny Jak nastavím cenu pronájmu?
Kategorie

Jak nastavím cenu pronájmu?

V tomto článku můžete najít detailního průvodce každou možností nastavení cen, kterou Flatio nabízí. Zjistěte, jak vše funguje!

Správná volba ceny pronájmu je klíčová pro přilákání potenciálních nájemníků k vaší nemovitosti. Částky, které pro své nemovitosti stanovíte, jsou zcela ve vašich rukou.

Pokud někdy budete chtít zvýšit počet přijatých rezervací, nebojte se experimentovat s nastavením cen ve webové aplikaci Mé pronájmy, abyste tak zjistili, jaký cenový rozsah vám dává nejlepší míru odezvy.

Mějte na paměti, že nájemné, které sdílíte na Flatio, musí vždy pokrýt všechny poplatky za energie (voda, elektřina atd.), stejně jako provizní poplatek pro Flatio.

Jak nastavit ceny?

Chcete-li nastavit ceny pro svou nemovitost, je třeba jít do webové aplikace Mé pronájmy a:

  1. V sekci Nabídky rozklikněte detail konkrétní nabídky;
  2. Z nově zobrazeného menu nalovo vyberte sekci Cena a délka pronájmu;
  3. Klikněte na tlačítko "Nastavení výchozích cen", nastavte výchozí ceny dle svých preferencí a změny uložte.
  4. Pokud povolujete i krátkodobé pobyty a chcete pro ně uplatnit odlišné ceny, přejděte zpět na hlavní stránku sekce Cena a délka pronájmu, klikněte na tlačítko "Nastavení krátkodobých cen” a správně je nastavte.
    • Po jejich uložení nezapomeňte kliknout na tlačítko "Aktivovat krátkodobé ceny", abyste je aktivovali a tyto ceny tak mohly být použity pro vaše krátkodobé rezervace.

Pokud dáváte přednost importu cen z channel manageru (např. BookingSync nebo ICNEA), můžete synchronizaci provést prostřednictvím sekce Integrace vašeho profilu, odkud je ceny možné importovat na Flatio.

Základní cena

  • V nastavení výchozích cen (platné pro všechny vaše rezervace, pokud nemáte aktivované krátkodobé ceny) musíte nastavit základní cenu za měsíc.
  • Pokud chcete také aktivovat ceny pro krátkodobé pronájmy (platné pro pobyty do 29 dní/28 nocí), musíte nastavit základní cenu za noc v nastavení krátkodobých cen.

Základní cena je vždy povinná. Používáme ji k výpočtu nájemného pro rezervace mimo data/měsíce, kdy by měla být použita pokročilá nastavení cen podle vašich nastavení.

Sezónní ceny

Máte také možnost nastavit různé ceny pro konkrétní měsíce. Pokud toto nastavení použijete, v relevantních případech bude uplatněno namísto základní ceny. Jestliže se rozhodnete, že ho pro určité měsíce nenastavíte, bude během těchto období uplatněna základní cena.

Poznámka: Pamatujte, že pokud máte aktivované krátkodobé ceny a chcete uplatnit sezónní cenové nastavení také pro krátkodobé pobyty, je nutné jej nastavit v rámci nastavení krátkodobých cen. V případě, že ho máte vyplněné pouze v nastavení výchozích cen, nebude uplatněno na rezervace kratší než 30 dní, pokud ceny pro krátkodobý pronájem nedeaktivujete.

Praktický příklad:

Ve výchozím nastavení máte nastavenou základní měsíční cenu na 1000 €. Pouze pro měsíce červenec a srpen sazbu změníte navýšením na na 1200 €.

Poté dostanete rezervaci na celý rok (od 1.1. do 31.12.). Od ledna do června (včetně) bude nájemník platit 1000 €, za červenec a srpen zaplatí 1200 €, a od září mu pak opět budeme účtovat 1000 € za měsíc.

Vlastní ceny pro konkrétní termíny

Nakonec si můžete i zvolit, že budete účtovat speciální sazby během konkrétních termínů.

Toto nastavení se nejčastěji používá buď ke zvýšení sazby během svátků či místních festivalů, nebo naopak ke snížení ceny pro vyplnění mezery mezi rezervacemi.

Klikněte na "+ Přidat novou cenu pronájmu" pro přístup k formuláři, kde můžete vyplnit relevantní data a požadovanou částku nájemného za noc. Stejné nastavení je dostupné pro nastavení výchozích i krátkodobých cen.

Poznámka: Pamatujte, že pokud máte aktivované ceny pro krátkodobý pronájem a chcete uplatnit vlastní cenové nastavení také pro krátkodobé pobyty, je nutné jej nastavit v rámci nastavení krátkodobých cen. V případě, že ho máte vyplněné pouze v nastavení výchozích cen, nebude uplatněno na rezervace kratší než 30 dní, pokud ceny pro krátkodobý pronájem nedeaktivujete.

Praktický příklad:

Ve výchozím nastavení máte nastavenou základní měsíční cenu ve výši 1000 €. Od 1. do 5.7. se ve městě koná místní festival, během kterého byste chtěli cenu zvýšit.

Jelikož má červenec 30 nocí, standardní cena za noc je 33 € (1000€ / 30 nocemi). Pokud chcete zvýšit sazbu pro období festivalu, musíte jít do nastavení vlastních cen a stanovit termín a novou noční sazbu. Pokud nastavíte novou noční sazbu ve výši 45 € pro 1.-5.7., bude pak účtována za noci v daném období, tj. 4 noci (1.-2., 2.-3., 3.-4., 4.-5.).

Jestliže pak budete mít rezervaci na 1.-31.7., nájemce zaplatí 1047 € za celý měsíc ((1000 € / 30 nocí * 26 nocí) + (45 € * 4 noci)) místo pouhých 1000 €.

Měsíc Nájemce si pronajmul Aplikovaný typ ceny Výpočet Nájemné k úhradě
Červenec

30 nocí
(celý měsíc)

základní cena (1000 € za měsíc),
vlastní cena (45 € za noc během 1.-5.7.)

(1000 € / 30 nocemi * 26 nocí) + (45 € * 4 noci) 1047 €

Slevy dle délky smlouvy

Navíc si můžete dokonce zvolit procentuální slevy pro delší rezervace. Silně doporučujeme tyto slevy nabízet, jelikož nájemníci často upřednostňují nabídky s takovými možnostmi.

  • V nastavení výchozích cen je možné nastavit slevy pro dobu trvání 30–89 dní, 90–179 dní a pro pobyty přesahující 180 dní.
  • V nastavení krátkodobých cen můžete uplatnit slevy pro pobyty na 7–13 dní a 14–29 dní.

A třešničkou na dortu je, že se nemusíte obávat, že byste ceny nastavili nesprávně! Do nastavení cen jsme vám přidali také podrobný kalkulátor ke kontrole funkčnosti cen, který vám přesně ukáže, jak bude nájemné na základě vašeho nastavení vypočítáno. Tento nástroj vám umožňuje zajistit, že je vše nastaveno správně.

Abyste se dozvěděli více o tom, jak se nájmy počítají, a dozvěděli se i o prioritizaci cenových typů, přejděte do tohoto článku.

Byl tento článek přínosný?